Karkaistu lasi

Karkaistu lasi sopii kohteisiin, jossa lasin tulee kestää vääntöä, kovia iskuja tai korkeita lämpötiloja. Karkaistu lasi valmistetaan kuumentamalla tavallinen lasi korkeaan lämpötilaan, jonka jälkeen se hallitusti viilennetään. Lasin rakenne muuttuu jäähtyessä niin, että lasiin muodostuu erittäin kova pintakerros.

karkaistu lasi

 

Karkaistu lasi ei rikkoontuessaan muodosta vaarallisia, teräviä sirpaleita, vaan lasi menee pieniksi, ihmiselle vaarattomiksi palasiksi.

karkaistu lasi-rikkoutuminen

 

Karkaistua lasia käytettäessä on syytä muistaa että kaikki työstöt tehdään lasiin ennen karkaisua. Karkaisun jälkeen ei lasiin enää voida tehdä reikiä, hiontoja eikä muitakaan työstöjä. Mahdolliset pinnoitukset on lasiin tehtävä karkaisun jälkeen.

karkaistu-lasi-työstö

Karkaistu lasi – ominaisuudet

Edellä mainittu lämpökäsittely eli karkaisu muuttaa lasin rakennetta sekä siten myös lasin ominaisuuksia seuraavalla tavalla:

  • Karkaistu lasi kestää kuormitusta paremmin kuin tavallinen tasolasi
  • Kestää nopeitakin lämpötilavaihteluita
  • Rikkoutuessaan murenee pieniksi paloiksi
  • On herkkä koville teräville iskuille

Vaikka karkaistu lasi on erittäin kovaa, on lasirakenteissa aina olemassa lasirikon mahdollisuus, ja lasitukset täytyy olla vaihdettavissa.

 

Karkaistu lasi – käyttökohteet

Karkaistun lasin, ja turvalasin käyttö lähes kaikissa julkisissa tiloissa on tänä päivänä vaatimus. Karkaistu lasi on oikea valinta, kun lasilta halutaan erityistä kestävyyttä iskuja, taivutusta tai lämpötilanvaihteluita vastaan.  Yleisimpiä käyttökohteita karkaistulle lasille ovat esimerkiksi:

Karkaistuja laseja käytetään joko sellaisenaan tai osana laminoituja laseja. Laminoidussa, karkaistussa lasissa kaksi karkaistua lasia liimataan erillisellä muovikalvolla yhteen (laminointi). KYKYLasi:ssa  osaamme neuvoa onko kohteessasi tarpeellista asentaa karkaistu lasi vai karkaistu, laminoitu lasi.

 

Karkaistu lasi – lisätietoa

Voit lukea lisää lämpökarkaistusta turvalasista Suomen tasolasiyhdistyksen sivuilta:

Tasolasiyhdistys – karkaistu lasi